Verwachtingen

Weer- en bewolkingsverwachting

Wil je je goed voorbereiden voor GLOBE Aerosolen metingen dan is het bijhouden van de weersverwachting onmisbaar.Een geschikt moment voor de zonfotometermetingen is een zo wolkenvrij mogelijke hemel. Geven de weersvoorspellingen een zonnige en nagenoeg of geheel neerslagvrije dag aan, dan is het goed mogelijk dat dit een goede dag voor je metingen gaat zijn. Kijk daartoe naar de dagelijkse korte en lange termijn verwachtingen van het KNMI.

Wil je preciesere bewolkingsinformatie? Kijk dan, kort vooraf aan de mogelijke dag, ook naar de bewolkingsverwachting van het KNMI, je kunt vinden in de onderste figuur op deze pagina. Deze bewolkingsverwachting is uitgesplitst in perioden van zes uur en beschikbaar voor een beperkt aantal plaatsen (kies bovenaan de plaats het dichts bij de meetplaats).

Luchtkwaliteitsverwachtingen voor Nederland

Evenals weersverwachtingen worden er ook verwachtingen gemaakt voor luchtkwaliteit: verwachtingen voor fijnstof (aerosolen) en verwachtingen voor ozon. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een combinatie van metingen, waaronder grondmetingen en satellietmetingen, en modellen voor weer en luchtkwaliteit. Een verwachting voor de hoeveelheid fijnstof in Nederland wordt dagelijks uitgegeven door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM werkt hiervoor samen het KNMI en de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO).

Op de gelinkte webpagina's vind je de verwachte daggemiddelde hoeveelheid fijnstof en ozon; er is ook een filmpje van de te zien. De verwachtingen worden gemaakt met het luchtkwaliteitsmodel LOTOS-EUROS.

AOD verwachtingen

Dagelijkse voorspellingen voor de aerosol optische dikte (AOD) worden door het CAMS project gemaakt. Deze zijn evenzo gebaseerd op metingen en modellen voor weer en luchtkwaliteit.  Goed om te weten is dat voor deze AOD voorspellingen, alleen rekening is gehouden met natuurlijke aerosolbronnen, niet met antropogene (ofwel van de mens afkomstige) aerosolen. Je ziet dus geen verhoogde AOD daar waar veel industrie en verkeer plaats vindt.

De webpagina met de AOD verwachting van het CAMS project is Engelstalig, maar de AOD verwachtingen zijn eenvoudig te bekijken. Benieuwd naar de AOD verwachting voor de komende dagen? Volg dan de volgende stappen (zie het voorbeeld eronder):

1 Kies voor welk gebied (Area) je de verwachting wilt weten in het middelste van de drie menu's boven de figuu ; voor Nederland bijv. "North West Europe".
2 Kies het starttijdstip (Base time) van de verwachting in het linker van de drie; normaal gesproken neem je hier de meest recente (bovenste) voor. Het gekozen tijdstip staat eronder; in het voorbeeld is dat "Thursday 5 Dec, 00 UTC".
3 Kies onder figuur dan dag en tijdstip waarvoor je de verwachting wilt zien; dit gaat in stappen van 3 uur als "T+..". Het gekozen tijdstip staat boven de plot naast het tijdstip uit het vorige punt; in het voorbeeld is dat "

T+39 Valid: Friday 6 Dec, 15 UTC".

CAMS Aerosol forecast voorbeeld

CAMS Aerosol verwachting voorbeeld -- bekijk het plaatje (PNG).

De verwachting die je vervolgens ziet is de verwachting voor de totale aerosol optische dikte. Dit is het totaal effect van verschillende typen aerosoldeeltjes:

* Dust aerosol = stof en zand (met name woestijnstof)
* Sea-salt aerosol = deeltjes zeezout
* Biomass-burning aerosol = deeltjes vrijgekomen bij de verbranding van biomassa (ofwel de verbranding van plantmateriaal, denk bijvoorbeeld aan openhaard vuren in de winter)
* Sulphate aerosol = sulfaatdeeltjes (met name industrie en scheepvaart, soms vulkanische asdeeltjes)

Voor ieder van deze in de berekeningen meegenomen typen aerosoldeeltjes kun ook de afzonderlijke invloed op de voorspelde aerosol optische dikte bekijken middels de knop bij 4 rechtsboven (Aerosol type).

Zoals je in het menu links van de kaart kunt zien, kun je ook de verwacthing van andere grootheden hier bekijken.

CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service) is een project dat zich richt op de monitoring van de chemisch atmosferische samenstelling, dit wil zeggen het meten en zo goed mogelijk voorspellen van gassen en aerosolen in de atmosfeer, in relatie tot luchtkwaliteit en klimaatverandering. Het project is een samenwerking van onderzoeksorganisaties uit heel Europa, waaronder ook het KNMI.