Download AERONET aerosol data

De metingen van de aerosol optische dikte (AOD) die voor GLOBE gedaan zijn met bijv. de Calitoo zonfotometer kunnen vergeleken worden met metingen van een officieel instrument van het AERONET netwerk. Hieronder wordt in stappen de download van AERONET data getoond.

Toegang tot de data van AERONET is via de Data access and dissimination tools webpagina. Kies daar in de linker kolom onder AEROSOL OPTICAL DEPTH (V3) voor download tool. Kies op die pagina de juiste "Geographic Location":

Aeronet data download #1

[ Download figuur PNG ]

Klik "Get Country or State" en kies vervolgens de "Country/State":

Aeronet data download #2

[ Download figuur PNG ]

Klik "Get AERONET sites" en kies vervolgens de "AERONET site", bijv. in Nederland Cabauw:

Aeronet data download #3

[ Download figuur PNG ]

Door op "Get Download Form" te klikken kom je op de pagina waar de periode van de metingen geselecteerd moet worden:

Aeronet data download #4

[ Download figuur PNG ]

Verderop selecteer je dan dat je de "Aerosol Optical Depth (AOD)" wilt. Als "Level 2.0" beschikbaar is, kies je dat, anders "Level 1.5" -- deze dataset is nog niet helemaal goed gecalibreerd (zoals "Level 2.0"), maar kan goed gebruikt worden voor vergelijkingen:

Aeronet data download #5

[ Download figuur PNG ]

Klik de "Download" knop en een aparte webpagina verschijnt die je vraagt te wachten terwijl het systeem de data bij elkaar zoekt. Dan komt de uiteindelijke pagina met wat officiële informatie:

Aeronet data download #6

[ Download figuur PNG ]

Helemaal onderaan klik je dan "Accept", waarmee de download van de file beginnen kan. Deze file is een ".zip" bestand; als je dat uitpakt krijg je een eenvoudig (ascii) tekst, waar alle data in staat, waarbij de kolommen gescheiden zijn door komma's.

Als voorbeeld: het bestand 20160913_20160913_Cabauw.lev15 geeft de Cabauw metingen voor 13 september 2016. De meetsite in Cabauw meet op vier golflengten: 440 nm, 675 nm, 870 nm, en 1020 nm. De eerste twee hiervan (kolommen 17 en 8) komen het meest overeen met de Calitoo metingen. De bijbehorende Ångstrom exponent staat in kolom 42 -- deze data is gebruikt voor het voorbeeld op de Calitoo pagina.